با توجه به زندگی و اختراعات دانشمندان ریاضی و فیزیک ، می توان فهمید، که آنها چه خدمـــات بزرگی به بـشریت کـرده انـد ، کـه ایـــن دوران از زمـــــــان ارشـمیدوس شـروع شـــده و در قـــــرن هفـــدهم و هیجــــدهم به بالا ترین سطـــــح خود رسیده است، و امروزه نیز یکـی پـس از دیگری در این راه قدم بر مـی دارنـد .ولـی از آنجائیــکه در جامعـه جهان ســــوم به بیوگرافــــــــی دانشمنـــــدان ریاضـی و فیزیـک کمتـر از یک نویسنـده رمان توجـه شده اسـت، در نتیجـه شـاید اکثــــر افراد فرهیخته رشتـه های فنی، با نـام خیلـی از ایـن دانـشمندان و نتایـــج عملکردشان کمتــــر آشنا باشند. پس می توان بـه ایـن دانـشمندان بـزرگ اشاره ای داشت :
(نفـــت – گاز-گازوئیل- مازوت ) یا جامــد (چوب – خـاک اره- زغـال و …….) بـــــه انرژی حرارتی بکار می رود.
۷/۱۴ پاند زیادتر باشد.
که شرح تعدادی از آنها زیر می باشد:
مشعل دیگ بخار، یکی از اجزاء اصلی، ولی جدا از دیگ بخار می باشد، که پس از ساخت دیگ بخـــــــــار برروی آن نصب میگردد و شامل قطعات زیر می باشد:
پوسته مشعل : پوسته مشعل که در شکل زیر نشــــان داده شده در شکل های مختلف ساخته شده و هر شرکت بــــــ رای خـــود مدلی را انتخاب می نماید، ولی در اصل از نظر کارکرد، همه مشعلها کار واحدی را انجام می دهند و آن عبارت اســــت
رله ایر پرشر یا رله تخلیه گاز داخل محفظه دیگ بخار
تمام مدار فرمان از طریق تابلوی برق انجام می شـود، کـه در داخـل آن نـسبت بـهطراحی، قطعات زیر وجود دارد:
( برای شناسائی بیشتر کنتاکتورها به کتابهای برق صنعتی مراجعه شود).
۲-۳) رله مادر یا رله فرمان: به تمام سیستم دیگ بخار فرمان می دهد. رله ها بنـا بـهنوع مصرف به عناوین مختلف نامگـذاری مـی شـوند: ,۲۵,۲LFL635 , LAL1, LAL
LAL C1-Stormik
۴-۲) کنتاکتورها ی فرمان (کنتاکتورهای شیشه ): کار کنتاکتورهای معمولی را انجام می دهند ، معمولا ً دارای ۱۲ عدد کنتاکت می باشند که a , b برای فاز و نـول، و بقیـهکنتاکت ها که تعدادی باز و تعدادی بسته هستند. که در نوع خود باز با عناوین مختلفساخته شده و نسبت بـه کارکردشـان متفـاوت هـستند.ماننـد :OMRON , FINDER و غیره.
۲-۵) ترانس تبدیل : ترانس تبدیل در داخل تابلو برای کم کردن ولتاژ نصب گردیده که بعضی ۲۴ ولت هستند که ترانس برق ۲۲۰ ولت و یا ۳۸۰ ولت را به ۲۴ ولت تبدیل و قابل استفاده می نمایند.
۶-۲) ترمینالها : که برای سیم کشی استفاده می شوند. بطریقی که این ترمینالها بنا به نــــــــــوع مصرف تقسیـــم می شوند، که از سمت چپ مدار قدرت کابل اصلی وارد شده و به کنتاکتور ها از طریق فیوزها ارتباط دارند. و بعد از آن بترتیب نیاز بقیه مصرف کننده ها هستند.
مانند: ترمینال – پمپ – موتور مشعل و غیره. و بعد از آنها نیز ترمینالهای مدار فرمان قرار دارند، در بعضی از تابلوها شاید بیش از ۱۰۰ عدد ترمینال وجود داشته باشد.
۷-۲) فیوزها : بنا به ظرفیت از ۶ آمپر به بالا نصب شده است.
قابل توجه اینکه هر تابلو فقط یک عدد فیوز فرمان دارد که نباید بیش از یک فاز برای مدار فرمان استفاده شود.
۸-۲) کانالهای مدار سیم کشی : برای جمع کردن سیم های مورد مصرف، نصب شده است. برای اینکه تعداد سیمها زیاد است بنابراین کلیه سیمها را در داخل کانالها قرار می دهند. که محسناتی دارد:
۱-۲-۸) از زیبایی خاصی برخوردار می باشد.
۲-۲-۸) پیچیدگی در سیمها ایجاد نمی شود.
بطور مثال چنانچه مشعل در فشار at ۱۰ خاموش شود، در فشار at 8 مجدداً روشن خواهد شد . توجه داشته باشید، که در قسمت بالای پرشـر کنتـرل، ۲ عـدد پـیچ وجـوددارد، که یکی مربوط به کم و زیاد کردن فشار (برای تنظیم فشار مورد نظر) و دیگـریکه روی آن کلمه دیفرانسیل نوشته شده جهت کم و زیار کردن حساسیت رله بکار مـیرود.
لازم به توضیح است که عقربه هـای نـشاندهنده مقـدار فـشار، در قـسمت جلـو (درب شیشه) مشخص می باشد که عقربه بزرگ توسط اعـداد ۱-۲-۳-…. نـشان داده شـده وعقربه کوچک یا دیفرانسیل توسط A-B-C-….. نشان داده می شود.
طریقه سرویس یا تعمیـر پرشـر سـوئیچ: درب شیـشه ای را بـاز کـرده و فنرهـایموجود را آزمایش می نمایند. چنانچه فنرها سالم باشند، قسمت دیافراگم (آکاردئونی) را بررسی کرده و اگر مشکل نداشته باشد، پس از تمیز کاری و روغـن کـاری، مجـددا ًمورد بهره برداری قرار می گیرد.
آزمایش دقیق پرشر سوئیچ ها بوسیله کالیبره کردن انجـام مـی شـود چنانچـهدستگاه کالیبره وجود نداشته باشد، می توان آنرا بوسیله یک عدد مانومتر دقیـق انجـامداد. بطریقی که زمانی که فشار بخار در هر درجه قطع شود نشان دهنده میزان دقـتعمل پرشر سوئیچ می باشد.
کلید کنترل فشار تا زمانی قادر به تنظیم فشار است که کلیه سیستم از عملکرد درسـتبرخوردار باشد . ولی اگر بعللی مشکل در سیستم کنترل پیش آید و کلید فشار قـادر بـهاز کار انداختن مشعل نباشد از سیستم سوپاپ اطمینان استفاده می گردد
که سریعا ً پس از بالا رفتن فشار داخل دیگ بخار، از مــــیزان تنظیم شده، سوپاپ اطمینان باز شده و دو کار اساسی را انجام می دهد:
زمانی که فشار داخل دیگ بخار بیش از حد تنظیم رسید، فنر سوپاپ جمـع شـده، درنتیجه سیت سوپاپ باز و بخار اضافی به بیرون منتقل می گردد. تا زمانی که فشار دیـگبه حد تعادل نرسد، دریچه سوپاپ بسته نمی شود.
که اولا ً بخار تولید شده خطر ایجاد نکند ثانیا ً قطعاتی مانند: شفت و فنر، در داخـل آنجای گزاری شود.
که فشار تولید شده برمبنای کیلوگرم – اتمسفر – بار و یا هر مقیاسی که فنـر توسـطآن محاسبه شده است عمل می نماید .
تعمیرات سوپاپ : در مرحله اول، کلیه سوپاپ را از روی دستگاه جـدا کـرده و بعـد ازآن، روپوش فنر را که بوسیله چهار عدد پیچ بسته شده است از پوسته جدا می نماینـد.چنانچه فنر پوسیدگی داشته باشد، آنرا از سازنده قابل اطمینان تهیـه کـرده و تعـویضمی نمایند، و اگر بشقابک سوپاپ خرده شده باشد، بشقابک نمونه را به تراشکاری بردهو آنرا از جنس برنز یا سما نتاسیون تراشیده و آب بندی می نمایند.
توجه شود، چنانچه خردگی کمتر باشد، میتوان آنـرا بوسـیله روغـن سـمباده ماننـدسوپاپ ماشین آب بندی نمود. پس از آنکه کارهای تراشکاری و یـا تعـویض فنـر انجـامشد، آنرا در جای خود قرار داده و پیچ و مهره ها را کامل می بندند. باید بـه یـک نکتـه
اساسی توجه شود که درزمان باز کردن سوپاپ، فلنچهـای سـوپاپ ودیـگ بخـار، بایـدکاملا ً تمیز شده و بعد از تهیه به محل منبع گریس زده شود کـه در آب بنـدی کـردنبسیار موثر خواهد بود.
۵–۱) الکتروموتور.
۲–۵) شفت .
۵–۳) پروانه.
۵–۴) پوسته .
۵–۵) یاطاقان کف گرد.
۵–۶) مکانیکی.
۵–۷) پایه، پیچ هواگیری: این قطعه از نظر تعمیرات بسیار پیچیده می باشد، کـه هـرکسی نباید دست به تعمیر آن بزند، مگر اینکه امکانات کافی را داشـته باشـد. بـه دلیـلاینکه اینگونه الکتروپمپ ها بر مبنای فشار مورد نیاز طراحی و ساخته مـی شـود. چنانچـهپره ها (پروانه ها ) بطور درست جایگزاری نگردد، افت فشار ایجاد می گردد. از طرفـیبین هر یک پره یک عدد بوش جهت ایجاد فاصله در بین پروانه ها نصب می گردد، کهخود بر پیچیدگی آن می افزاید.
ضمنا ً سیستم مدار برقی، یعنی الکتروموتور نیز نیاز به متخصص دارد.
الکتروپمپ زمانی خراب می شود که شفت خرده شده باشد و یـا اینکـه یاطاقـان کـفگرد، از بین رفته باشد و لذا جهت راه اندازی آن بطریق زیر باید عمل نمود:
وقتیکه الکتروپمپ روی پایه مخصوص نصب گردید، فلنچ های ورودی و خروجـی آنپس از واشر گذاری بسته می شوند، سیستم الکتریکـی را کامـل کـرده و جهـت بهـرهبرداری از طریق پیچ هواگیری که روی فلنچ پمپ و یا در قسمت گلوئی آن قـرار داردمانند: باز کردن پیچ راست گرد با آچار مورد نیاز، بطرف چپ چرخانده و مقداری آنراشل می نمایند، که هوای داخل آن خارج، و از اطراف پیچ هواگیری آب خارج شود، پس از آن مجدداً پیچ هواگیری را بسته و بهره برداری می نمایند.
عیب شیر فلکه های سوزنی به دو طریق ایجاد می شوند:
۱-در محل نشیمن (ست) خردگی پیدا شده و از آب بندی خارج می شود.
۲- خردگی در شَفت بوجود می آید و از گلوئی شیر، بخار خارج می گردد.
توضیح اینکه آب بندی گلوئی را بطریق زیر انجام می دهند:
ماهک را که دارای دو عدد پیچ می باشد باز کرده و طناب نـسوز دور شـفت، را بـایک عدد میخ خارج نموده و مجدداً بوسیله طناب گرافیتی بـه گلـوئی شـفت پیچیـده وماهک را در جای خود قرار داده و پیچ های طرفین را می بندند، در نتیجه شـفت شـیرفلکه آب بندی می گردد.
این دستگاه دارای دو عدد سوئیچ مغناطیسی یا جیـوه ای مـی باشـد، کـه یـک سـوئیچ، سطح پائین آب را کنترل کرده و به الکتروپمپ فرمان روشن شدن و دیگری سطح بـالارا کنترل کرده و به پمپ فرمان خاموش شدن را می دهد.
لول کنترل تشکیل شده است از:
– تنظیم سوئیچ ها: چنانچه سوئیچ ها مغناطیسی باشند، بصورت نارنجک هستند. با شُُلکردن پیچ کوچک، نارنجک را بالا یا پائین می برند.اگر پائین بیایـد، در نتیجـه سـطح آبدر داخل دیگ بخار کم و اگر بالا بیاید سطح آب زیاد مـی شـود. اگـر سـوئیچ جیـوه ایباشد، باز دارای یک عدد پیچ می باشد که روی شـفت قـرار گرفتـه و بوسـیله پـیچ هـازاویه سوئیچ جیوه ای را تغییر داده و در نتیجه سطح آب کم و زیاد می گردد.
اهمیتی که این قطعه دارد بسیار حساس می باشد، که روزانه بایـد کنتـرل و آزمـایششود. چنانچه این عمل انجام نشود، پـس از مـدت کوتـاهی قـسمت تحتـانی لـول پـر ازرسوب شده و باعث می گردد که دیگ بخار بی آب مانده و بسوزد. بنابراین اپراتورروزانه شیر قسمت پائین کنترل سطح آب را باز می نماید، تا اینکـه مـشعل دیـگ بخـارخاموش شود و مجدداً با بسته شدن شیر فلکـه مـشعل بـصورت اتوماتیـک روشـن مـیشود.
طریقه سرویس و تنظیم لول سنج عبارتند از:
درب آنرا باز کرده و مدار را کنترل می نمایند.
معمولا ً اینگونه شیر فلکه ها تعمیر نمی شـوند، مگـر اینکـه شـفت آب بنـد را تعـویضنمایند.
بدنه و شبکه ها : بدنه دیگ بخار در جدول فلـــــزات از نـوع ۴MN17 مـی باشد.که شامل عناصر زیر است :
S=0,05 % MN=1,20% C= 0,17 %
CV=0,30% P=0,05% SI= 0,40%
الکترود به کار رفته در جوشکاریها میبایست از نوع ۷۰۱۸ باشد.
شناخت وتهیه آب صنعتی
چنانچه آب مصرفی، از چاه ، قنات، رودخانه و غیره تامین شـود، و بـیش از حـد معمـولآلوده و سنگین باشد و املاح ناخالص آن ازppm ۴۰۰ بالاتر باشد و نتوان با سختی گیرآنرا به صفر و یا حداقل سختی رساند از طریق غیر از آن آب تصفیه تهیه نمود.
چنانکه در بالا بیان شد، اگر سنگینی آب بیش ازppm ۴۰۰ باشد، از سیستم کاتیونی نمـیتوان است فاده کرد . بلکه از سیستم سختی گیر آنیونی استفاده می شود. لازم بـذکر اسـتکه سیستم کاتیونی بیشتر املاحCO3Ca را از آب جدا مـی سـازد ولـی سیـستم آنیـونیاملاحی مانند P-K-Ca و غیره را نیز از آب جدا می نماید.
در بعضی موارد پیش می آید که نمک آب بیش از حد مـی باشـد . در ایـن حالـتاگر سیستم آنیونی و کاتیونی نتوانست املاح معمول را از آب جدا نماید، از یک سیـستمدیگر بنام Reiver Ossmoz)) )) یا اسموز معکوس استفاده میگردد حفاظت وایمنی در دیگ های بخار
دیگهای بخار از نظر کاربرد به چهار دسته تقسیم می شوند:
Psi 75 الی Psi 225 می باشد.
در دیگهای بخار دو نوع حفاظت و ایمنی را باید در نظر گرفت:
۱) حفاظت آشکار: آنچه که به حفاظت آشکار معروف است خطراتی است که از عمـلکردهای مکانیکی پیش می آید مانند: جوشکاری، عمل نکردن سیستم های کنترل کننـدهبرقی و مکانیکی و رعایت نکردن اصول ایمنی در زمان ساخت تک تک اجزاء دیگ بخار . وقتی که ساخت دیگ بخار از نظر پوسته و شبکه تمام شد. در کـوره هـای مخـصوصکه تا ۶۰۰ درجه سانتی گراد حرارت دارد باید دیگ بخار ۲۴ ساعته تحت حـرارت فـوقمانده و سپس دیگ بخار از نظر جوشکاری و بقیه موارد بصورت یک تکه در آید.
چندین عامل برای جلوگیری از خطر احتمالی دردیگهای بخار وجود دارد که عبارتند از: ۱) اوپراتور : که باید در تمام مدت بهره برداری از دیگ بخار توجه داشـتهباشد که دیگ بخار از نظر:
و اوپراتور باید جهت جلوگیری از کارهای غیر اصولی به موارد زیر توجه نماید:
چنانچه حالت های غیر عادی مشاهده گردیـد. مـسئولین فنـی مـی تواننـد رفـع عیـبنموده و از خطرات احتمالی جلوگیری نمایند. متاسفانه در بعـضی مـوارد مـشاهده مـیگردد که دیگ بخار بدون اوپراتور کار می کند و در این موارد امکان حادثه زیاد وجـودخواهد داشت.
۲) کنترل کننده ها: که بعضی کاملا ً الکتریکی (مانند فتوسل ) و بعـضی مکـانیکی( ماننـدسوپاپ اطمینان ) و برخی هم برقی و هم مکـانیکی هـستند (ماننـد لـول کنتـرل و پرشـرسوئیچ) که هر کدام از عوامل فوق سالم نباشد ایجادخطر می نماید و اکنون به تک تک موارد فوق اشاره می نمائیم.
مهم ترین آنها فتوسل است و خطراتی که از ناسالم بودن فتوسل پیش می آید به شرحزیر میباشد:
از آنجائیکه می دانیم، با ایجاد جرقه در مدار مشعل، فتوسل وارد عمل شده، تا زمانیکه شعله کامل گردیده و جرقه قطع گردد. به محض اینکه سوخت کامـل شـد. فتوسـلبه یک رله فرمان می دهد، که مدار برق موتور تایمر قطع گردد، تا زمـانی کـه دیـگبخار روشن است، فتوسل مدار الکتریکی را ثابت نگهداشته، و تغییراتی بجز اینکه، شـعلهبوسیله کنترل کننده های دیگر خاموش نشده عملی دیگـری انجـام نمـی دهـد. بـهمحض خاموش شدن شعله، فتوسل مجدداً از مدار خارج شده و به کنترل هـای دیگـر، از جمله شیر سوخت، فرمان قطع صـادر مـی نمایـد چنانچـه شـیر سـوخت، در زمـانخاموش بودن مشعل (از نظر الکتریکی و مکانیکی) بعللی زیر بار باشـد، (بـار دار برقـی) باعث خواهد شد که سوخت وارد محفظه دیگ بخار گردیده و تبدیل به گاز گردد.
در چنین حالتی که قبلا ً به آن اشاره شد، مقدار زیادی از سوخت مایع تبـدیل بـه گـازگردیده، چنانچه جرقه ای خارج از حالت عادی ایجاد گردد، باعث انفجار شدید خواهـدشد و اگر مشعل در حالت نرمال باشد و جرقه بی مورد ایجاد نشود بـاز سـوخت مـایعتولید خطر خواهد کرد مگر اینکه سوخت جمع شده در کوره بوسیله ای خارج گردد.
دستگاه فوق کاملا ً برقی بوده، که بجز فتودیودی، کـه در اثـر نـور از نظـر مقاومـتتغییراتی انجام و جریانی جزئی وارد مدار کنترل کننده مـی گـردد چیـز دیگـری وجـودندارد.
قابل ذکر است ، وقتی مشعل از نظر زمانی با مشگل روبرو شود، تـا زمـانی کـه دیـگبخار سرد است مشگل روشن شدن ایجاد می شود، ولی چنـدان خطـری نـدارد. فقـطاشکال فنی پیش آمده است، ولی در زمانی که دیگ بخار گرم اسـت، اخـتلال در تـایمر،ایجاد حادثه می نماید. چون وقتیکه دیگ بخار گرم است، هر سـوختی تبـدیل بـه گـازخواهدشد( مازوت-گازوئیل-گاز) چنانچه کنترل کننده زمان (تایمر) خوب عمـل نکنـد، با روشن شدن مشعل جرقه ایجاد شده، و گازیکه در محفظه داخل جمع شده است. بـاانفجار شدید، باعث صدای مهیب، و شاید از جا کنده شدن مشعل بشود، که این عمـلدر فرش گیلان، کارخانه بهپاک و کارخانـه پـودر مـاهی بنـدر انزلـی مـشاهده شـده ومتأسفانه خطر جانی نیز در بر داشته است.
۲-۲) کنترل کننده های میکانیکی: که مهم ترین آن سـوپاپ اطمینـان مـی باشـد کـهبشرح زیر می باشد:
سوپاپ اطمینان یکی از کنترل کننده های دیگ بخار می باشد، که در حالت مکـانیکی کـارانجام می دهد، و این دستگاه شامل ست سوپاپ، شفت ، فنرو مهره تنظـیم کننـده مـیباشد. که مهم ترین عمل را فنر انجام می دهد. زمانیکه فشار داخل دیگ بخار از حالـتنرمال (حالت تنظیم ) زیادتر گردید فنر داخل سوپاپ جمع شده، و سِِت از محل نشیمنجدا شده و بخار ، یا آب داخل دیگ، که تحت فـشار بـوده از آن خـارج شـده و حالـتخطر مرتفع می گردد.
مزیت سوپاپ اطمینان نسبت به دیگر کنترل کننده ها این است، که همراه با صدا میباشد. در اثر صدای شدید، اوپراتور نیز از حالت غیرعادی دیگ بخار آگاه می گردد.
۳-۲) کنترل کننده های دوگانه: که دارای عمل دوگانه برقی و مکانیکی می باشند. که مهم ترین آنها وِ لِلِ کنترل می باشد:
لول کنترل (کنترل سطح آب) در دیگهای بخار قابل استفاده است. در دیگهـای آبگـرم، کارآئی ندارد، این سیستم دارای دو نوع کنترل می باشد.
نوع اول، که امکان دارد بوسیله جیوه یا بطریق مغناطیسی انجام شود،. در اثر کـم وزیاد شدن سطح آب، در داخل دیگ بخار، به پمپ تغذیه فرمان می دهد که از طریـقمدار الکتریکی باردار شده و آب را با فشار لازم وارد محفظـه نمایـد و بـرعکس وقتیکـهسطح آب به حد مورد نیاز رسید جریان آب را قطع نماید.
نوع دوم، چنانچه آب داخل دیگ بخار، از حالت نرمال پائین تـر بیایـد، و پمـپ تغذیـهعمل نکند از طریق کنترل کننده اصلی، در داخل تابلو، دستور خاموشی مـشعل صـادر وآژیر خطر بصدا در می آید.
از نظر ساختمانی، این سیستم دارای پوسته،فلوتر، میله فلوتر، لوله هدایت میله فلـوتر،و سیستم هدایت جریان برق، که در بالا ذکر شد، امکان دارد، کـه ممکـن اسـت کنتـرلبرقی، مغناطیسی یا جیوه ای باشد .
۲)حفاظت نهان (شیمیایی):
همانطوری که انسان برای زندگی خانوادگی، محیط امنی برای خود انتخاب مـی نمایـد، برای کار نیز، باید محیط امن و سالمی ایجاد شود، که متأسـفانه امـروزه بـه ایـن نکتـه
کمتر توجه می شود و مسئولین زیـربط بایـد بـه ایـن مـشگل نیـز توجـه داشـته باشـند(مخصوصا ً بازرسان محترم) . مشگل شیمیایی که ما از آن بعنوان خطرا ت نهان نـام مـیبریم عبارتند از:
۲-۱) خطر گازهای سمی مانند : گازهای ۲CO-CO2-SO-SO2-SO3-NO وH2O ،که در اثر تجزیه سوخت، گازها در محیط آزاد شده، و در فضای سالن، بـا اکـسیژن ونیتروژن هوا مخلوط شده و ملکولهای دیگری تشکیل می گردد. که در اثر تنفس، انـسانبه خفگی دچار می شود. وهمچنین باید یاد آور شد، آن گونه گازهائی که حالت خفگـیایجاد می نمایند، ضرر وزیانشان کمتر از گازهایی است، که در اثر مرور زمـان در ریـهرسوب کرده و باعث امراض خطرناکتری می شوند. بطور مثال : شـاید اکـسیدسرب درحالت کمتر چندان مشخص نباشد ولی به مرور زمان روی اعصاب اثر گذار بوده و فردیا افرادی که در آن محیط کار می کنند پس از مدت زمانی دچار بیماریهای عـصبی و یـااز کار افتادن قسمتی از ریه شده پس جهت چاره اندیشی باید:
۲-۱-۱) تنظیم مشعل از نظر سوخت و هوا باید دقیق باشد.
تنظیم مشعل مانند کاربراتور ماشین می باشد بایستی درصد مخلـوط سـوخت و هـوابطور دقیق عمل نماید چنانچـه محاسـبات سـوخت هـا از نظـر احتـراق مقایـسه نمـائیمخواهیم داشت.
الف) کربن به ۲CO تبدیل شده و احتراق کربن کامل مـی شـود، و از آنجائیکـه مـیدانیم نیتروژن بیشترین حجم هوا را اشغال کرده( ۷۹%) و چنانچه درجه حرارت سـوختپائین باشد، اتلاف انرژی بیشتری را بوجود خواهد آورد. اگرNOx بوجود آید مخـربترین دوده های اسیدی را بوجود خواهد آورد. در مناطق شمالی کـشور (در اسـتانهایگیلان-مازندران و گلستان) چنانچه گاز سولفور در اثر سوخت های فسیلی ایجـاد شـود،سریعا ً با هوای مرطوب ابری ترکیب شده و اسید سولفوریک ایجاد شده و حالت سرفهشدید و خفگی ایجاد می نماید.
ب) از نظر سوخت های سنگین، مانند نفت کوره (مازوت)، که ناخالصی آن نسبت بـه سوخت های سبک بیشتر است ، درجه اشتعال بایستی قبل از ورود به دسـتگاه مـشعل ۵۰ تا ۶۰ درجه سانتی گراد گرما داشته باشد، چونکه دارای ۹۷% کـربن و ۲/۱۲ % ۲H ، ۱% ۲O و ۳% S می باشد که در مجموع ارزش حرارتی یـک کیلـوگرم نفـت کـوره، ۹۹۵۰ کیلوکالری بـر کیلـوگرم مـی باشـد، و دارای ویـسکوزیته ۸۰/۵ مـی باشـد بنـابراین درسوختهای فسیلی، کلیه مشخـصه هـا بایـد رعایـت شـود. ماننـد ارزش حرارتـی، مقـدارناخالصی، ویسکوزیته، نقطه اشتعال و غیره
۲-۱-۲) در سوخت های سنگین، بایستی دمای اولیه (پر هیتر) به حد ایده آل برسد.
۲-۱-۳) لوله های دود، باید عاری از هر نـوع عـاملی باشـدکه در هـدایت دود اشـکالایجاد می نماید.
۲-۱-۴) دودکش دیگ بخار باید در حد استاندارد باشد. چنانچه بلنـدتر از حالـت عـادیباشد، اتلاف حرارت زیاد خواهد شد، و اگر کوتاهتر از حد معمـول باشـد، مکـش بقـدرکافی انجام نخواهد شد. بنابراین دودکشها را برای دیگهـای بخـار فـشار کـم و ظرفیـتپائین بین ۶ تا ۹ متر با قطر مورد نیاز انتخاب می نمایند ولی در نیروگاهها تا ارتفـاع ۵۰ متر نیز ساخته و نصب می شود .
۲-۱-۵) کلیه منافذ دیگ از نظر خروج دود، در اطراف دودکش و دریچه های عقـب وجلو باید محدود باشد. تا خروج دود به فضای بویلر خانه بـه هـیچ وجـه وجـود نداشـتهباشد و خطرناکترین حالت، نشتی دود به داخل سالن بویلرخانه است.
درست استفاده کردن از مواد سوختنی دارای دو گونه محسنات می باشد:
الف) رنگ شعله دیگ بخار باید آبی باشد که در ایـن حالـت حـداقل ۲CO و یـا ۲SO ایجاد شده است. که می توان گفـت ۹۵% ارزش حرارتـی قابـل اسـتفاده بـوده (لازم بـهتوضیح است که حرارت ایجاد شده بستگی به حداکثر استفاده از آن دارد)، بطـور مثـال،استفاده از گرمای ایجاد شده، بستگی به پاس های دیگ بخار دارد، که در دیگهای چهـارپاسه حداکثر استفاده از آن بعمل آمده است.
ب) از نظر اقتصادی، حداقل اتلاف انرژی بعمل آمده باشد.
در مرحله بعدی جلوگیری از صداهای ناهنجار می باشد که این صداها حداکثر از مشغلتولید می شود هرچه مشعل بی صدا باشد آرامش پرسنل بیـشتر اسـت صـدای مـشعلزمانی بیش از حد معمول خواهد بود که :
بعنوان مثال، زمانیکه اوپراتور شیر تخلیه را باز می کند، صدای شدیدی بوجـود مـیآید، با توجه به اینکه اطلاع از این کـار را دارد در صـورتیکه در اثـر اتفـاقی چنـدین بـاربصورت غیر منتظره این گونه صداها ایجاد شود از نظر روانی اثر گذار خواهد بود.
۷-۳) در سالنها یی که دارای صداهای زیاد می باشد، از سـمعک هـای مناسـب اسـتفادهکنند.
۳-۸) ایجاد اطاقک برای اوپراتوی می باشد و اینگونه کنترل ها را به دو طریق مـی تـوانانجا م داد:
الف) بطور مثال، در سالنی ۳ دستگاه دیگ بخار نصب شده است، می تـوان جـائی را در مناسبترین نقطه ایجاد کرد که اوپراتور بـا نگـاه کـردن بـه مانومترهـا از نظـر فـشار وروشن و خاموش کردن دیگها را کنترل کند.
ب) چنانچه چنین مکانی وجود نداشت، می توان سیستم کنترلهای اصلی را بوسیله انتنقالتابلوی کنترل به داخل اطاق اوپراتور انجام داد، کـه اینگونـه کنترلهـا را کنتـرل الکتریکـیگویند.
۳-۹) مهم ترین مشگل در حفاظت و ایمنی دیگهای بخار کمبود دانش فنـی پرسـنل مـیباشد و این مشگل بطرق مختلف ایجاد می شود:
الف) ارایه نکردن اطلاعات، از طرف سازندگان دیگ بخار مـی باشـد. بطـور مثـال: در کشورهای صنعتی، بی خطرترین دستگاهی را که تولید می نمایند برای آن کتابچـه ای راهمراه با دستگاه تولید شده، ارایه می نمایند، که کلیات استفاده از آنرا به خریدار نـشانداده است در صورتیکه در صنیاع ایران این مسئله کمتر دیده شده و شـاید هـم وجـودنداشته باشد.
بازرسان محترم، و یا مراجع ذیصلاح، تا کنون از چنـد درصـد از کارخانجـات در ایـنمورد سئوال کرده و نتیجه مثبت گرفته اند. بجز اینکه دیگهای بخـار بطریـق اصـولی ازخارج خریداری شده باشد. قبل از سال ۱۳۵۷ در ایران فقط کارخانه ماشین سازی اراکدر تولید دیگ بخار فعالیت داشت. و همه اطلاعات الکتریکی و مکانیکی راعـلاوه بـر یـکجلد کتابچه که حاوی کلیه اطلاعات لازم بود، ارایه می کرد. در صورتیکه امروزه بـیشاز ۲۰ کارخانه در ساخت دیگ بخار فعالیت دارند. ولی متاسفانه هیچ کدام دارای کتابچههمراه نیستند . مگر اینکه خریدار مشاور فنی، آگاه داشـته باشـد کـه بتوانـد یـک بـرگنقشه برقی دریافت نماید. با کمال تاسف مشاهده شده، سازندگانیکه نقـشه ارایـه مـینمایند در بعضی موارد مشکلات اساسی دیده می شود و این مشخصه آن اسـت، کـه یـابه عمد این اشکال بوجود آمده، که نمایندگان خصوصی نتوانـد راه انـدازی نمایـد و یـااینکه آزمایش لازم روی دستگاه انجام نشده است.
امیدوار هستیم مراجع ذیصلاح به این مشگلات توجه داشته باشند.
بطور مثال، افرادی، چند صباحی، در کارها ی تاسیسات، کار کرده اند و شاید فن لولـه
کشی را یاد گرفته اند در زمانی که در یک شرکتی اقدام به نصب دیگ بخار می نماینـد
طبعا ً افراد فنی از نظر قیمت، نسبت به فـن شـان، بـالاتر از افـراد غیـر فنـی، و یـا بیکـارپیشنهاد می نمایند در نتیجه برنده کار افرادی هستند، که قیمت کمتری پیـشنهاد کـردهاند. بنابراین با اصول اساسی کار فنی، مانند دیگ بخار، که مادر تاسیسات اسـت آشـناییندارند و در این صورت سیستم ایمنی را یا انجام نمی دهند، یا ناقص انجام می دهنـد، ودر نتیجه آنچه که نباید پیش آمد نماید، اتفاق می افتد.
۳۱۰-) آنچه که در گذشته وجود نداشته و امروزه بایستی در روی دیگ بخـار و سـالنهای دیگهای بخار نصب شود، که هم بـه منـافع کارفرمایـان مـی باشـد و هـم از نظـرحفاظت ایمنی دیگهای بخار پرسنل شاغل را حفاظت خواهد کرد به شرح زیر می باشد:
الف) نصب ترموکوبلهای مناسب (ترموستات دو فلزه) روی دودکش هـای دیـگ بخـارمی باشد . این سیستم بصورت اجباری روی دیگهای ساخت خارج نصب مـی گـردد. ولـیدر ایران هنوز همه سازندگان به آن توجه نمـی کننـد. در زمـان سـاخت تـابلوی بـرقترمینال این سیستم باید طراحی شود. چنانچه بطریق الکتریکی به آژیر دیگ بخار وصـلگردد بهتر خواهد بود. زمانیکه آب دیگ بخار در سطح پائین باشـد و یـا شـعله از نظـرتنظیم نامناسب باشد حرارت دودکش بالا رفتـه و باعـث حادثـه خواهـد شـد. بنـابرایننصب چنین دستگاهی یکی از ملزومات حفاظت ایمنی می باشد.
۳۱۱-) وسیله روشنایی دستی: یک نوع وسیله روشـنایی بایـد در اختیـار اوپراتـور باشـد.
مانند: چراغ قوه و یا سیستمUPS ، که اوپراتور بتواند در زمان خاموشی از آن استفادهکرده ودچار حادثه نشود.
بعنوان نمونه، در کارخانجات مواردی مـشاهده مـی گـردد، کـه بعـد از آن کـه تمـامدستگاهها نصب می شوند بیاد دیگ بخار می افتند و از آنجائیکه مکـان مناسـبی ندارنـددر محوطه نصب می نمایند بدون اینکه به مسائل حفاظتی توجه داشته باشند.
و لذا رنگ و نوع استحکام کف نیز حائز اهمیت است. که باز متاسفانه به این موارد کمترتوجه می شود.
مانند: چراغ قوه و یا سیستمUPS ، که اوپراتور بتواند در زمان خاموشی از آن اسـتفادهکرده و دچار حادثه نشود.
بطور خلاصه نگهداری دیگ بخار بطریق زیر اجرا می گردد:
۱-۴) هر روز سوپاپ اطمینان با دست حرکت داده شود تا اینکه رسوبات بوجود آمـدهباعث خرابی سیستم سوپاپ و بوجود آمدن مشکل فنی نگردد.
۲-۴) هر روز شیر مربوط به لول کنترل و آبنماها باز شود و آزمایش لازم به عمل آیدو عمل آن باید بطریـق زیـر باشـد: لـول کنتـرل در مرحلـه اول باعـث روشـن شـدنالکتروپمپ تغذیه خواهد شد. در مرحله بعدی باعث از کار افتادن مشعل می شـود غیـراز این باشد لول کنترل سالم نمی باشد.
۷-۵) رنگ آمیزی کل مدار باز( لوله ها و شیرآلات و غیره) هر سال باید انجامشود که از پوسیدگی فلزات جلوگیری شود.
علاوه بر آن سرویس سالیانه باید بطور دقیق انجام شـود کـه شـامل اسـید شـوئی درصورت وجود رسوب در دیگ بخار ‚ بررسی کاور( پوشش ر وی دیگ) دیگ بخـار کـهباید به آن توجه شود .
روش تست دیگ بخار
الف) شیر خروجی بخار ب ) شیرهای آبنما ج ) شیرهای لول کنترل د ) شیر تخلیه
ولی امروزه در ایران اکثر دیگهای بخار را بر مبنای اسـتانداردBS مـی سـازند. کـه دراستانداردBS شرایطی را از نظر مقدار کربن- منگنـز- آهـن و غیـره مـشخص کـردهاست، که از نظر کشش- خمش و مقاومت در برابر دو عامـل فـوق (فـشار و حـرارت) طراحی شده است. در زمانهای گذشته ضخامت ورق را با سوراخ کـردن آن بـه وسـیلهکولیس اندازه گیـری مـی کردنـد . امـا امـروزه بـا وجـود دسـتگاههای ضـخامت سـنج(اولتراسونیک)، نیاز به سوراخ کردن نیست . به جهت اینکه دستگاه اولتراسونیک با دقـتبسیار زیاد ضخامت ورق را به صورت دیجیتالی به شما نشان می دهد.
چنانچه چندین نقطه دیگ بخار پس از آزمایش، خوردگی موثر نشان داد فشار قابـلتحمل محاسبه و ۳/۲ از فشار قابل قبول را به دیگ بخار اعمال می نمائیم به طـور مثـالضخامت بدنه استوانه ای شکل، برابر ۱۶ میلیمتر و قطـر اسـتوانه برابـر ۲۰۰ سـانتیمترباشد بدین طریق فشار مورد نیاز محاسبه می گردد.
ضخامت ورق ضرب در مقاومت ورق تقسیم بر شعاع دیگ بخار
هرگاه سه مرحله فوق اعمال گردید و نتیجه مطلوب به دست آمد دیگهای بخار از نظربهره برداری مشکلی نخواهند داشت.
دیگهای بخار که اکثرا ً دو گانه سوز میباشند(گاز- گازوئیل ) از نظـر انـرژی مـصرفی،گازطبیعی بهترین نوع سوخت دیگ بخار میباشد که اکنون در تمام شرکتهای صنعتی مـورداستفاده قرار میگیرد، برای گاز سوز کردن بـه مـوارد زیـر بایـد توجـه کامـل معطـوفگردد:
الف – اگر آبدهي دستگاه سختي گير كم شده باشد، ممكن است:
ب– اگر كلريد آب، تصفيه و يا منبع تغذيه زياد شده است، ممكن است، دستگاه سختي گير پس از احياء خوب شستشو نشده باشد.
((اگر سطح آب در شيشه آب نما نوسان شديدي دارد، ممكن است، ديگ بخار در حال كف كردن باشد.))
ضميمه 1
آنچه در گذشته بيان شد حاكي از اين است كه ما هنـوز بـه ارزش وضـررهاي سـوختهاي فسيلي پي نبرديم به دليل اينكه :
الف:سوخت های فسیلی بی پایان نیستند و دیر یا زود روزی به پایان خواهند رسید کمـااینکه می بینیم هر چاه نفتی بیش از چند سال تولید نداردو این چاههانمونه ای بارز پایـانپذیری سوخت های زیر زمینی است.
ب: مرحله بعدی اینکه سوخت ها ی فسیلی برای سوزاندن نیـستند بلکـه بـا تبـدیل آنهـااجناسی را میتوان تولید و تبدیل کرد که شاید صـد برابـر ارزش افـزوده داشـته باشـدمانند موادP.P ها و داروهائی که امروز مشاهده میکنیم که از یک بشکه نفت چه میزان وچه انواعی را بدست می آورند .
ج: موارد فوق ضرر های مادی بوده ولی آنچه که ضررهای جانی دارد فوق العاده زیانبارتر از ضرر مادی آن میباشد مانند آلودگی هوا که امروز گریبان گیـر جامعـه مـدنیشده است به ظاهر افتخار میکنیم که ماشین تولید میکنیم وکارخانه داریم،غافل از اینکـهمانند عنکبوت توری دراطراف خود تنیدهایم که خلاصـی از آن بـا پیـشرفتی کـه امـروزمشاهده میکنیم شاید غیر ممکن باشد افرادی که در کهولت زنـدگی مـی نماینـد دچـارامراض گوناگونی میشوند که آسم – سینه تنگی -فرسـودگی – مـرگ زود رس یکـی ازعلت آلودگی میباشد ویا اطفالی کـه هـیچ گنـاهی ندارنـد کـه در اثـر کمبـود اکـسیژنوافزایش اکسیدهای کربنیک –سولفوریک وغیـره کـه عامـل کـم هوشـی – فلـج – کـمذهنی- عقب ماندگی جسمی وروحی در کودکان بی گناه بوجود می آینـد وهـیچ کـسیهم خود را گناهکار نمی داند بطور مثال یک مشعل یک میلیـون کـالری در سـاعت یـکصد لیتر سوخت فسیلی را با ۲۰ برابر هوای پاک از فضای خارج رسیده و همان هوائیکهآلوده به گازهای سمی است به فضای محیط بشری پخش می نمایـد کـه تـنفس در آنمعلوم است که چه مشکلاتی ایجاد می نماید انسان بقول پروفسور هـشترودی بـا دسـتخود،خود را اسیر می نماید که هیچ رهائی ندارد و ای کاش خود را هـلاک میکـرد بلکـههم خود وهم دیگران را هلاک می نمائد تاجای ٌسـف اینجاسـت کـه هـیچ کـس خـود رامسئول نمی داند ، بنابراین باید :
۴-آنچه که امروزه برای بشریت مشکل آفرین شده زیـاده خـواهی بـوده کـه اکثـرا ٌ ازدانش اطلاع ندارند ولی از مادیات باخبرند ، روشـنفکران جامعـه بقـول یکـی از بزرگـانقرن دانش دارند ولی مسئولیت ندارند و آنانکه مسئولیت دارند اختیار ندارنـد و بـرایهمین در گوشه ای نشسته و جان کندن دیگران را مـی نگرنـد ، پیـران مـی داننـد نمـیتوانند و جوانان می توانند ولی نمی دانند ، پس چه باید کرد .
چرا نباید فریاد بلند سکوت را شنید در فلسفه بخوبی بیان کـرده جامعـه ای بـا سـعادت زندگی میکند که رهبران آن جامعه مسئو لیت پذیرند .
۵-راه کار :
برای اینکه بتوانیم از آلاینده ها جلو گیری نمائیم باید از خـود شـروعکنیم ، تاجامعه ًسیسات باید :
۱-۵- از سوختهای فسیلی بخوبی استفاده نماینـد کـه بـرای سـوخت مـازوت اولا ٌ درجـهحرارت در حدی باشد که نه دود کند که در اثر کم شـدن حـرارت نقطـه اشـتعال بـالامیرود در نتیجه درجه حرارت شعله کم میشود چنانچه درجه حـرارت سـوخت مـازوتبیش از حد باشد تولید گاز کرده و مشعل ریپ میزند که بهترین درجـه حـرارت بـرایمازوت در مشعلهای مازوت سوز بین ۷۰ الی ۸۰ درجه سانتیگراد میباشد .
۲-۵- در مشعلهای گازوئیل سوز نیز حرارت کم اهمیت نیست و بهتـرین حـرارت بـرایسوخت گازوئیل بین ۳۰ الی ۴۰ درجه سانتیگراد میباشد که معمولا ً برای سوخت گازوئیلدرجه حرارت محیط موثر بوده و نقطه اشـتعال گازوئیـل پـائین آورده و شـعله روشـنخواهد شد .۳ -۵- باید به یک نقطه توجه کرد که امروزه به آن تـوجهی نمیـشود و آنورود هوای سرد میباشد که توسط فن از بیرون بداخل محفظه احتراق دمیده میـشود ،توجه نمائید میخواهیم درجه حرارت داخل کوره را بـه ۸۰۰ درجـه سـانتیگراد برسـانیمچنانچه هوای ورودی اگر ۱۰۰ درجه باشد مقدار سوختی که مورد نیاز میباشد که ۴۰۰ متر مکعب هوا را به ۱۰۰ درجه برسانیم.
۴ -۵- چه میزان سوخت مورد نیاز خواهد بود ، از طرفی مقدار هوای گـرم خروجـی ازدود کش حدود ۲۰۰ درجه میباشد بنابر این اگر طراحی طوری باشد که هوای خروجـیدودکش را به تغذ یه فن مشعل برسانیم مقدار زیادی در مصرف سوخت صرفه جـوئیشده واز طرف دیگر نیز محیط زیست آلوده نشده است .
مهندسین محترم میتوانند طوری طراحی را در نظر بگیرند کـه از هـوای خروجـی دودکش ها بازیافت شده که دو منظور محقق گرداند .
ب:از آلوده نمودن هوای محیط زیست جلوگیری شده است، مثـال سـاده ایـرا در نظـربگیریم که سرعت اولیـه ماشـین مقـدار زیـادی انـرژی نیـاز دارد ، چنانچـه ماشـین درسراشیبی قرار گیرد مقدار انرژی مورد نیاز خیلی کمتر خواهد بود تا اینکه در یک مکـانمسطح قرار گرفته باشد ،هوای مشعل نیز چنانچه گرم باشد شتاب اولیه نسبت به هوایسـرد بیـشترخواهد بودوبـا مقـدارانرژی کمتـری احتـراق انجـام ورانـدمان بـه نـسبت زیادترخواهدشد .
در قرون گذشته بعلت نا آگاهی جامعه مرگ ومیر زیاد،در نتیجه گستره جمعیت کمتـربوده و انسانها به بازیافت نیاز نداشته ولی امروز گسترش جمعیت نسبت به تولیـد زیـادشده ، چنانچه بازیافت نباشد در آینده نه چندان دور مشکلات عدیده ای ایجـاد خواهـدشد که مرحله اول نتایج آن گرانی- کم یابی- نا خالصی و……… خواهد بود.
مرحله دوم : آلودگی میباشد که چنانچه پیشگیری نشود زیانهای جبران نا پذیری بوجـودخواهد آمد و مثال دیگر،در اثر آلودگی محیط طفلی قادر به تنفس نیـست بـرای اینکـهفردی را از آسم – تنگی نفس ویا امراض دیگر برهانند هزینه گزافی نیاز خواهد داشـتتا اینکه فردی را از امراض گوناگون خلاص نمایند ، امـروز شـاید عـده ای در فکـر ایـننباشند که چه میزان هزینهبرای آموزش وپرورش مصرف میشود که جامعه را از نادانیو نا آگاهی نجات دهند ، برای یک جامعه سالم نیز هزینه های مشابهی نیاز است .
امروزدولتهادرتلاش هستندکه جامعه آگاه وقوی وسالم داشته باشندغافل ازاینکه هر چهبافته شده رشته میشود .به امید روزیکه
اولا ٌ:کار خانجات آلاینده دور از شهرهای بزرگ باشند که بوسیله سرویسهای دور ماننداتوبوس- ترن – هواپیماو مترو نیرئی انسانی را به شهرکهای صنعتی منتقل کرده ومحیطزندگی سالمی برای جامعه ایجاد شود
ثانیا ٌ: از آلاینده ها طوری استفاده نشود که آلاینده تر شوند مانند مثالهائی که زده شد.
ثالثا ً: از سوختهائی استفاده شود که آلایندگی آنهـا حـداقل میباشـد ماننـد الکـل- گـازوسوختهای سریع الشتعال که نسبت به سوختهای فسیلی کم آلاینده هستند .
ـارابعـ ً: آمـوزش افـراد فنـی در حـدی باشـد کـه طریقـه و دانـش مـصرف را داشـتهباشندوبدانند که درجه حرارت –إمقـدار هـوای موردنیـاز- مقـدار مـصرف سـوخت وچگونه وبه چه میزان باید باشد.
امروزه در کشورهائی که از نظر سوخت اشکال دارند تابوسیله ًسیسات مرکزی گرمـایمورد نیاز تارا ًمین مینماید(بعلت گسترش جمعیت ویلا نشینی به آپارتمان نشینی مبـدلشده)در نتیجه میتوان بوسیله یک موتور خانـه مرکـزی حـداقل بـرای دویـست خـانوارآبگرم تهیه کرده که:
اولا ً:از خطرات احتمالی جلوگیری شده.
ثانیا ً:هزینه مورد نیاز به حداقل رسیده است.
ثالثا ً:با کمتر شدن مصرف،افراد زیادتری به سوخت سـهل الوصـول دسترسـی خواهنـدداشت.
لازم است برای توصیه مطالب فوق مثالهای زیادی زده شود:
بطور مثال میخواهیم یک متر مکعـب آب را از صـفردرجه بـه ۱۰۰ درجـه برسـانیم کـهبرابر هزار لیتر است که انرژی مورد نیاز طبـق جـدول زیـر برابربـا۳/۵۳۹ کیلوکـالریمیباشددر این حالت فشار ایجاد شده برابرفشار جوی است(یک اتمـسفر) چنانچـه فـشارم ورد نی از ب ه ۱۰ اتم سفر برس د ان رژی م ورد نیازب ه ۴۸۲ کیل و ک الری خواه درسیدوحرارت بخار به ۱۷۹ درجه سانتیگراد رسیده است که مبدلهای حرارتی به راحتـیبجای اینکه با۱۰۰ درجه آبراگرم کنندبا۱۸۰ درجه یعنی حدوددو برابرآبرا با ۴۸۲ کیلـوکالری گرم کرده است ازطرفی میتوان اسیستم ًسیـساتی را طـوری طراحـی نمـود کـهدریک شهرک تامسکونی ًسیسات باهم پارالل شده
اولا ً:در زمان بروز اشکال میتوانند تااز ًسیسات دیگر استفاده کنند.
ثانیاً:براحتی برای سرویسهای لازم برنامه ریزی کرده واز مشکلات غیرمترقبه جلوگیرینمائید.
مثال۲ : افراد عادی اکثرا ً در محیط های مـسکونی هـر روز دود کـردن آبگـرمکن هـایهمسایگان را مشاهده مینمایند که در اثر تنظیم نبودن مشعل آبگرمکن هـا دود میکننـدچنانچه گرمایش-بهداشت خانوادگی تااز ًسیسات مرکزی استفاده نمایند
مثال۳ :درمجتمع ایکه ساخته میشود تاهزینـه ًسیـسات برمبنـای سرویـسهای لازم بـرایساختمان پیش بینی میشود
که خریدار بهای آنرادر مرحله اول می پردازد که این مبلغ به نسبت قیمت آپارتمـان نـاچی ز اس ت درصــورتیکه بــرای یــک واحــد مــسکونی چنانچ ه افرادبخواهندتاًسیــساتایجادنمایندکلی بایدهزینه شود تا اینکه قابل مصرف
گردد از طرفی همانطوری که در بالا بیان شد نیازی نیست کلیه ساکنین از آموزشـهایلازم بهرمند شوند.
پس بطور خلاصه نتیجه گیری میشود که:
ضمیمه ۲
دانش در هر کاری جزء واجبات انسانهاست که در بعضی موارد دانش بصورت تئوری وکلاسیک است ولی اکثرا ً، دانش از طریق تجربه حاصل می گردد. و لذا در تاسیسات دیگبخار نیز نیاز مبرم به فراگیری علم بهره برداری از دیگهای بخار میباشد.
باتوجه به اینکه هیچکس در مرحله اول چیزی از فن تاسیسات نمی داند بنابراین نظر بـهاین است که نداندها به دانش تبدیل شده و از خطرات احتمالی پیشگیری شود.
که به شرح ذیل می باشد:
۳SO شده ، که از نظر تنفس برای پرسنل فنی بسیار ضرر خواهد داشت.
(همانطوریکه در بند ۱ متذکر شدیم) چه میزان افت انرژی ایجاد خواهد شد.
بر خراب کردن قطعات منصوب روی مشعل، از نظر شنوایی چه مشکلی خواهد داشت.
۴-۱- نداند روی هر منبع تحت فشار سـه عامـل اصـلی کـه شـامل: مـانومتر دقیـق – سوپاپ اطمینان سالم و کالیبره شده – پرشر سوئیچ (کنتـرل فـشار) اسـتاندارد نباشـد، مخازن منفجر و ایجاد حادثه خواهند کرد.
۴-۲- نداند مخازن تحت فشار، مخصوصا ً مخازنی که با مواد اسیدی سر و کـار دارنـد، چه مشکلات بزرگی ایجاد خواهد کرد.
۴-۳- نداند مخازن تحت فشار و یا لولـه هائیکـه فاقـد عـایق هـستند، هـر سـاله رنـگآمیزی نشوند، در اثر رطوبت و حرارت توأم در سالن تأسیسات در مدت کمتر از بـینخواهد رفت.
۴-۴- نداند شیر فلکه هائیکه در روی خطوط انتقـال نـصب شـده اسـت، بطـور برنامـهریزی شده گریسکاری و یا روغنکاری نشوند، پس از مدت کوتـاه گیـر پـاژ کـرده و ازبین خواهد رفت.
۴-۵- نداند اگر سطح سالن لغزنده و پله های موجوددر سالن حفاظ نداشته باشـند،چهمصیبتی ایجاد خواهد شد.آمار چنین کارها ئی علاوه بر خطرات جانبی برای کارشناسـاناداره کار، چه میزان اتلاف وقت دارد.